Margot, Bram en Otis - by Atelier Coquette-9
Margot, Bram en Otis - by Atelier Coquette-9

Kledingtips voor jouw fotoshoot

- Atelier Coquette

What to wear? 
Iedereen kent het wel: Je zoekt dé perfecte outfit voor een avondje uit.  Het gebeurt bij mij maar al te vaak dat mijn hele garderobe op de vloer belandt tijdens mijn zoektocht naar de geschikte outfit. Mijn lief wordt er zot van. En ik ook wanneer ik alles terug netjes in de kast moet stoppen.

Kiezen wat je zult dragen voor een fotoshoot is voor velen nóg zenuwslopender. Daarom deel ik in deze blog heel graag enkele tips om de vestimentaire voorbereiding van jouw shoot iets vlotter te laten verlopen. 

1. Ga voor comfort

First things first! 
Draag iets waar je je mooi en goed in voelt. Het lijkt evident, maar het is ontzettend belangrijk dat je je goed voelt in je outfit. Als je je goed voelt in je kledij, straal je dat uit. En dat willen we natuurlijk zien op de foto’s. 

Heb je al door mijn website gescrold? Dan heb je wellicht al gemerkt dat ik lééf voor spontane, echte beelden. Daarom hou ik ervan om jullie te laten bewegen. Kledingstukken die mooi meebewegen, die soepel vallen, maken de foto’s nog beter. Denk bijvoorbeeld aan losse jurkjes en rokken. Mini-rokjes en korte kleedjes daarentegen zijn vaak heel mooi, maar niet altijd even praktisch als ik je vraag om te rennen, te zitten, knuffelen, … Ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik nog nooit prachtige beelden moest wissen uit de selectie omdat er net iets te veel te zien was op de beelden.

Voor de boys verkies ik een neutrale T-shirt, een wollen trui of een los hemdje, boven een gladgestreken hemd met een stijve kraag. Deze zitten niet altijd gemakkelijk én ze zien er vaak heel formeel uit, wat een beetje kan vloeken met mijn fotografiestijl (en dus ook met het eindresultaat). 

Gezinsshoot Yara, Pierre, Jules en Estée

2. Stem je kledij op elkaar af

Ik raad altijd aan om de kledij wat op elkaar af te stemmen. Zo vormt het een mooi geheel op foto. Zeker bij het fotograferen van grotere groepen is dat belangrijk. Je kunt je kledij afstemmen door het kleurenschema te beperken tot een viertal kleuren. 

Ga voor zachte, neutrale tinten en aardetinten. Deze kleuren passen bijna in elke setting en ze zien er prachtig uit eens de foto is afgewerkt.  Met neutrale tinten bedoel ik zeker niet dat iedereen in het wit of beige moet komen opdagen, al mag dat natuurlijk wel als jij dat wil! Primaire kleuren, zoals felrood, gifgroen, … zijn enorm opvallend en kunnen de aandacht afleiden van het hoofdonderwerp (jullie dus). Zo kan je bijvoorbeeld in plaats van een knaloranje voor een okerkleurige trui of jurk gaan. 

Je kunt er ook voor kiezen om één persoon een kenmerkende kleur te laten dragen. De andere outfits kan je dan daarop afstemmen. Vermijd echter om dezelfde outfit te dragen, of allemaal exact hetzelfde kleur. Dan wordt het een beetje één pot nat en ziet iedereen er hetzelfde uit. Werken met verschillende stoffen, kleuren, texturen, … zorgt voor een prachtig eindresultaat. 

3. De juiste kledij voor de juiste setting

Bepaal je outfit op basis van de locatie, de sfeer én het comfort. Je outfit ziet er best natuurlijk uit voor de omgeving.

Zorg ervoor dat je warm genoeg, of koel genoeg, gekleed bent. Heb je een shoot gepland op een hete zomerdag? Ga voor een kleedje, een T-shirt, een korte broek, … Vergeet in dit geval ook een flesje water niet. 
Gaat de shoot door op een gezellig frisse herfstdag? Dan zijn een sjaal en leuke muts geen overbodige luxe. Door te kiezen voor laagjes kan je ook zorgen voor meer variatie in de beelden.

Is de kans op Golden Hour groot tijdens jouw shoot? Ben je helemaal fan van die warme gloed? Dan kan je met de juiste kledij die sfeer extra in de verf zetten. Met lichtdoorlatende, beweeglijke stoffen kunnen we spelen met het licht.

 

Verder is ook een juiste schoenkeuze heel belangrijk. Selecteer de juiste schoenen op basis van de locatie en bedenk wat je normaal zou dragen als ik je niet zou volgen met een camera. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat het oog ook wat wil. Een mooie pump draag je misschien wel snel onder een kleedje, maar ga je deze ook effectief dragen tijdens een shoot op het strand?  Als jij op hakken kunnen wandelen als een pro, dan houd ik je zeker en vast niet tegen. Maar als jij, net als ik, hakken matig ongemakkelijk vindt, doe jezelf dan een plezier en breng ze niet mee. Ik gooi mijn schoenen in dat geval liever uit.

Isabelle, Dries en Lilou – Een actieve gezinsshoot aan zee
Isabelle, Dries en Lilou – Een actieve gezinsshoot aan zee

4. Less is more.

Kies stoffen die met je meebewegen en vloeien. Linnen, katoen, wol en andere natuurlijke vezels zijn door hun eenvoud gewoonweg prachtig op foto. Grote, gedurfde patronen, hoodies met een kap (die meestal niet goed ligt),   kledij met opschriften,… domineren heel vaak de foto’s. En daarom leiden ze de aandacht af. Ik raad je aan om dit te vermijden. Less is – in dit geval absoluut – more

Het dragen van laagjes en verschillende texturen zorgt vaak voor visueel interessante foto’s. Daarnaast bereidt het je ook voor op allerlei weersomstandigheden.  Win-win!

 

5. Weg met storende elementen

GSM’s in de broekzakken, een elastiekje om je pols, … Het zijn heel kleine dingen die we dagdagelijks doen, maar die op fotoeen slordige indruk kunnen geven. Het is in de meeste gevallen ook onmogelijk om dit helemaal weg te werken. Doe me een plezier en verwijder alles (ja, ook dat kleine haarspeldje) uit de broekzakken voor de shoot begint. 

Ik hoop dat je al heel wat hebt aan deze tips. Je hoeft dus zeker niets nieuws te kopen, al hou ik je natuurlijk niet tegen als je dat écht wil! Ik ben er echter van overtuigd dat er in elke kleerkast wel iets leuks te vinden is. 

Onthoud vooral dat dit tips zijn om je verder te helpen. Maar, niets moet.

Just do you!